Σήματα Καπνού: Πως η ανάλυση των Δημόσιων Συλλογών Δεδομένων μπορεί να αποτρέψει θανάτους από φωτιά

741 views Leave a comment

Η εταιρία enigma ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 σαν startup. Σκοπός της είναι η συλλογή και διάθεση μεγάλων συλλογών δεδομένων (Big Data). Συνήθως τα δεδομένα αυτά παράγονται από δημόσιους οργανισμούς και μέσα ενημέρωσης. Η εταιρία που περιγράφει τον εαυτό της “Google για δημόσια δεδομένα”, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό από web crowlers αλλά και χειροκίνητη συλλογή και εισαγωγή δεδομένων, έχει δημιουργήσει μια τεράστια βάση με δημόσια δεδομένα.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διάφορους φορείς, εταιρίες, ιδιώτες, ερευνητές κτλ τόσο για ερευνητικούς σκοπούς όσο και για τη δημιουργία καθημερινών εφαρμογών.

Προφανώς οι μέθοδοι επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και την ανάλυση τέτοιων δεδομένων έχουν σχέση με την επιστήμη της εξόρυξης δεδομένων ή αλλιώς εξόρυξης γνώσης από δεδομένα (Data Mining).

Μια πολύ πρόσφατη εφαρμογή που βασίζεται σε δεδομένα της enigma είναι το “Smoke Signals” (Σήματα Καπνού). Το Smoke Signals είναι ένα ανοιχτού κώδικα εργαλείο ανάλυσης που βοηθά τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οποιαδήποτε χρονική στιγμή σε ποιες περιοχές μιας πόλης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθεί κάποια φωτιά.

Οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε αγορά και εγκατάσταση συναγερμών φωτιάς σε σπίτια. Αλλά η μεγάλη πρόκληση παραμένει: Σε μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων, ποιες πόρτες πρέπει να χτυπήσεις πρώτες κατά τη διεξαγωγή μιας επιχείρισης;

Η enigma σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, την DataKind (εταιρία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων – βοηθά οργανισμούς στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων) και κάποιες μεγάλες Αμερικανικές πόλεις δημιούργησε το Smoke Signals το οποίο φιλοδοξεί να βοηθήσει τις αρχές στον γρήγορο εντοπισμό των εστιών φωτιάς. Φυσικά οι πολίτες μπορούν κι αυτοί από την πλευρά τους να βοηθήσουν στο έργο αυτό, αναφέροντας όσα συμβάντα φωτιάς γνωρίζουν, εμπλουτίζοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τη βάση δεδομένων του Smoke Signals.

Περισσότερα για το Smoke Signals εδώ: http://labs.enigma.io/smoke-signals/

Author Bio

JustTech

Data Mining, Web Development, System Administrator, Electronics, ποδηλασία, σκι, αναρρίχηση. Όλα αυτά τα βάζεις στο μίξερ και φτιάχνεις τον JustTech. Not!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερώτηση ασφαλείας: *