Η Python γίνεται η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού στον κόσμο

56 views Leave a comment

«Σίγουρα δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω μια γλώσσα που προοριζόταν για μαζική κατανάλωση», λέει ο Guido van Rossum, ο ολλανδός επιστήμονας που σχεδίασε τη γλώσσα προγραμματισμού Python το 1989. Αλλά σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, η Python έχει ξεπεράσει σχεδόν όλους τους αντιπάλους της και «έκανε» προγραμαματιστές ανθρώπους που κάποτε δεν είχαν ιδέα από προγραμματισμό. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι Αμερικανοί έχουν κάνει πιο πολλές αναζητήσεις σχετικές με την Python στο Google από ό, τι για την Kim Kardashian. Ο αριθμός των αναζητήσεων τριπλασιάστηκε από το 2010, ενώ οι αναζητήσεις για άλλες σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού μένουν σταθερές ή μειώνονται.

Τα δύο βασικά πλεονεκτήματα της γλώσσας είναι η απλότητα και η ευελιξία της. Η απλή σύνταξη και η χρήση κενών χώρων (εσοχών)  διευκολύνουν την εκμάθηση, την ανάγνωση και τον διαμοιρασμό. Οι  Pythonistas έχουν μεταφορτώσει 145.000 προσαρμοσμένα πακέτα για την Python σε ένα online αποθετήριο. Αυτά καλύπτουν τα πάντα, από την ανάπτυξη παιχνιδιών έως την αστρονομία και μπορούν να εγκατασταθούν και να εισαχθούν σε ένα πρόγραμμα Python σε λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η ευελιξία έκανε την CIA να χρησιμοποιεί Python για την ανάπτυξη λογισμικού για hacking, την Google για ανίχνευση ιστοσελίδων, την Pixar για την παραγωγή ταινιών και τη Spotify για τον τρόπο που προτείνει τραγούδια στους συνδορμητές της. Μερικά από τα δημοφιλέστερα πακέτα είναι αυτά που έχουν σχέση με την «μηχανική μάθηση» και έχουν την ικανότητα να βρίσκουν μοτίβα σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων που διαφορετικά θα ήταν αδύνατον να βρεθούν.

Με μια τέτοια ταχέως αναπτυσσόμενη βάση χρηστών και ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, η Python φαίνεται να είναι προορισμένη να γίνει το lingua franca του προγραμματισμού, καθιστώντας όλους τους άλλους ανταγωνιστές παρωχημένους. Αυτό βέβαια είναι απίθανο, σύμφωνα με τον Grady Booch, chief software scientist της IBM, και συγκρίνει τις γλώσσες προγραμματισμού με τις αυτοκρατορίες. Αν και κατά καιρούς μια αυξανόμενη δύναμη μπορεί να είναι έτοιμη για παγκόσμια κυριαρχία, οι αντίπαλοί της γενικά επιβιώνουν. Η Python δεν θα αντικαταστήσει τη C και τη C ++, οι οποίες δίνουν στον χρήστη περισσότερο έλεγχο σε ό, τι συμβαίνει στον επεξεργαστή ενός υπολογιστή (προγραμματισμός χαμηλού επιπέδου). Ούτε την Java, η οποία είναι δημοφιλής για την κατασκευή σύνθετων εφαρμογών, ή την JavaScript, η οποία χρησιμοποιείται στις περισσότερες ιστοσελίδες.

Μάλιστα, οι Pythonistas που θεωρούν την υπεροχή της γλώσσας τους δεδομένη πρέπει να προσέχουν. Οι  Fortran, Lisp και Ada ήταν πολύ δημοφιλείς γλώσσες στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, σύμφωνα με τον δείκτη TIOBE, ο οποίος παρακολουθεί τις πρακτικές προγραμματισμού μεταξύ επαγγελματιών προγραμματιστών. Η χρήση τους έχει καταρρεύσει, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες πιο αποτελεσματικές επιλογές. Καμία αυτοκρατορία, ανεξάρτητα από τη δύναμή της, δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

(πηγή: https://www.economist.com/graphic-detail/2018/07/26/python-is-becoming-the-worlds-most-popular-coding-language)

Author Bio

JustTech

Data Mining, Web Development, System Administrator, Electronics, ποδηλασία, σκι, αναρρίχηση. Όλα αυτά τα βάζεις στο μίξερ και φτιάχνεις τον JustTech. Not!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερώτηση ασφαλείας: *